Contoh Soal Hortatory Exposition dan Pembahasannya

Hortatory Exposition merupakan salah satu bentuk genre of text yang perlu ketelitian dalam mengerjakannya. Karena harus memahami benar arti dan maksud sebuah tulisan. Agar terbiasa dengan teks hortatory exposition, kerjakanlah soal berikut ini, setelah itu lihat jawabannya di tab pembahasan. Selamat mengerjakan.

Soal

Boarding School Education

There are many arguments in favor of a boarding school education. Nevertheless, the boarding school is not always the best education institution for everyone.
At an early age interacting and communicating with people is very important for a child’s personal life and can be especially helpful for his/her future. In a boarding school, shy children can take advantage of interaction through communal activities. The boarding school also offers a great variety of activities such as arts, sports, and music that allow children to demonstrate and develop specialized skills in their free time.
Furthermore, the structured way of life and strict rules at the boarding school may helps students to get used to a well ordered way of life. The manners and social skills will help them to become more responsible and confident, and to develop their talents in leadership. Professionally trained teachers and educators in the boarding school can offer excellent education without the parents’ constant supervision.
In spite of these good points, it is not advisable to send a child to a boarding school if he/she is a dependent learner. A boarding school usually demands that students learn independently. In addition, the boarding school should not be seen as a measure to solve inappropriate behavior or unsatisfactory study performance. Instead of improving, problematic children may close off their relationship with their peers and teachers.
In conclusion although a boarding school may provide good education to many children, it is not recommended for those who are strongly attached to their families. They may become frustrated and socially isolated.

  1. According to the writer, children in a boarding school can develop specialized skills in …
    a. entrepreneurship
    b. community service
    c. reading
    d. drama
    e. music
  2. Why do parents send their children to boarding school? Because…
    a. It is good for shy children
    b. It gives good education for adults
    c. Interacting and communicating with people is very important
    d. It does not allow children demonstrate excellence and develop their skills
    e. It is safe and makes children become responsible and develop talents in leadership.
  3. From the text, we can conclude that…
    a. The boarding school can be very expensive
    b. There are good and bad boarding schools
    c. The boarding school is the solution to our educational problems
    d. It’s not necessary to send children to a boarding school because the students can live independently
    e. Not everyone thinks that the boarding school is the best educational institution for children.
    We are writing to complain about ads on TV. There are so many ads, especially during our favorite programs. We think they should be stopped for a number of reasons.
    First, ads are nuisance. They go on for a long time and there are so many. Sometimes there seems to be more ads than programs.
    Second, ads are bad influence on people. They try to encourage people to buy unhealthy food like beer, soft drink, candy and chips. And they make people want things they do not really need and can not.
    Finally, the people who make ads have too much say in what programs people watch. That is because they want to put all their ads on popular programs that a lot of people watch. Some programs which are not so popular get stopped because they do not attract enough ads, even though those programs may be someone’s favorite.
    For those reasons, we think TV station should stop showing ads. They interrupt programs. They are bad influences on people, and they are sometimes put a stop to people’s favorite shows. We are sick of ads, and now we mostly watch other channels.
    Royhan
  4. What kind of genre does the text above belong to?
    a. descriptive
    b. narrative
    c. analytical exposition
    d. hortatory exposition
    e. report
  5. What is the purpose of the text?
    a. to persuade the reader or listener that something should or should not be the case.
    b. to persuade the reader or listener that something should be the case.
    c. to inform the reader or listener about some cases.
    d. to persuade the reader or listener about the most important case.
    e. to give opinion to the reader or listener related some cases.
  6. The generic structure of the text above is …
    a. thesis – arguments – reiteration
    b. thesis – arguments – recommendation
    c. description – identification
    d. identification – description
    e. orientation – event – reorientation
  7. Who is the letter addressed to?
    a. editor
    b. reader
    c. listener
    d. Royhan
    e. advertisement
  8. The following statements are true based on the text, except …
    a. advertisement encourages people to buy unhealthy food.
    b. advertisement is a nuisance.
    c. advertisement interrupts programs.
    d. advertisement puts a stop to people’s favorite show.
    e. advertisement has many advantages.
    Anybody who is over the age of six knows that there is nowhere safe for skateboarders to skate. This prevents young people from enjoying an active, energetic and adventurous pastime.
    Just watch a local street for a short while and note the steady stream of skaters speeding up and down the footpaths. Todlers can be trampled on and old ladies can be knocked down as they struggle home carrying their cat food from supermarkets.
    Skateboarding is a serious sport that improves young people’s health. It increases fitness, improves balance and strengthens the joints in knees and ankles. Although it appears to be a solo sport, when groups practice together and compete to perform stunts or runs they form firm friendships.
    Young people should be prevented from becoming overweight couch potatoes. If they are actively involved in skating, they do not smoke, take drugs or break laws for fun.
    Kids will always seek thrills and excitement. They need to practice their 180s, 360s and Ollie’s free from restrictions. We must build skate parks in the suburbs so that streets are safe for small children and senior citizens and skaters have spaces where they can race, chase, speed, and soar towards the sun.
  9. Where do the kids usually ride their skateboard?
    a. In the main roads and foot paths.
    b. In front of the supermarket.
    c. In front of their home.
    d. In the suburbs.
    e. In the park.
  10. What is the main idea of paragraph 3?
    a. There is no safe place for skateboarders.
    b. Kids seek an excitement in skate.
    c. The goodness of skateboarding.
    d. The skateboarding is a serious sport.
    e. How to prevent overweight by skateboarding.
  11. The writer’s purpose in writing the text is ….
    a. to invite the local teenagers to skate in a park built specifically for skaters.
    b. to convince the readers that they need a safe place for skaters to skate.
    c. to provoke youngsters into the local government policy.
    d. to promote the writer’s business of skateboarding class.
    e. to inform parents about the goodness of skateboarding.
  12. What must we do to let the skaters play?
    a. Join with them anywhere.
    b. Give them space in the park.
    c. Let them play in the main roads.
    d. Let them play in the local street.
    e. Build a skate park in the suburbs.
  13. They need to practice their 180s, 360s and Ollie’s free from restrictions (Paragraph 5)
    The synonym of the word restrictions is …
    a. Approval
    b. Allowance
    c. Improvement
    d. Prevention
    e. Limitation
    Nowadays, many people have realized that agriculture is much more important than other supporting tools in economic development. In Indonesia, agriculture should be the priority of development because of some good reasons.
    First of all, the agriculture’s contribution in the beginning of the development of the country was the highest of all sectors. At present, almost half of the total Indonesian labors are working in the agriculture sectors, but the contribution of the agriculture sector does not reach 30 percents.
    Second, the agriculture sector is expected to fulfill the need of food in the country. As the number of population increases in an alarming rate each year, food supply must also increase but the agricultural production per capita never increases more than one percent each year, and in some extreme cases, it is ever stagnant.
    Last but not least, without agricultural development, the growth of the industrial sector will be hampered because the growth that comes from industry will bring a wider gap into the internal economy in that country. In turn, this gap will create serious poverty problems, wider inequality of income distribution, and increase unemployment.
    It is therefore, obvious that the government should put agriculture as the priority of national development.
  14. What is the percentage of the contribution of the agriculture sector to the Indonesian economic development?
    a. Less than ten percent.
    b. About twenty percent.
    c. About thirty percent.
    d. Below thirty percent
    e. Above thirty percent.
  15. According the text, in order to support economic development, the government should …
    a. Produce more food as the priority
    b. Reduce labors in the agriculture sector
    c. Supply more food for the national needs
    d. Increase the industrial sector as the first priority
    e. Prioritize the development of agricultural
  16. As the number of population increases in an alarming rate each year. (paragraph 3)
    The underlined word is closest in meaning to …
    a. Awakening
    b. Growing
    c. exciting
    d. wording
    e. Frightening

Pembahasan

Sementara waktu, pembahasan belum dapat ditampilkan karena sedang dalam pengerjaan.

  1. a.
  2. e.
  3. e.
  4. d.
  5. a.
  6. b.
  7. e.
  8. e.
  9. a.
  10. c.
  11. b.
  12. e.
  13. d/e.
  14. d.
  15. e.
  16. b.

Demikianlah Contoh Soal Hortatory Exposition dan Pembahasannya. Semoga membantu dan jika menurut kamu tulisan ini bermanfaat, mohon sharenya melalui tombol Like atau dengan meninggalkan komentar di bawah ini. Terima Kasih.

 

Incoming Search Term:

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Komentar